Pokud jste letos sklidili pořádnou úrodu, možná si lámete hlavu, jak zpracovat papriky na zimu, nebo zkrátka na později. Papriky se dají uchovávat několika různými způsoby, takže si jejich skvělou chuť můžete užívat i mimo sezonu. V kuchyni mají opravdu široké využití – můžete je mrazit, sušit, nakládat nebo zavařovat. Paprika patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny na českých zahradách i ve sklenících. Pokud jste narazili na situaci, kdy máte více paprik, než zvládnete okamžitě zpracovat, nabízí se řada jednoduchých metod, jak jejich zásobu úspěšně uchovat na později.

Jak uchovávat čerstvou papriku

Pro krátkodobé skladování paprik využijte spodní část lednice. Vložte papriky do plastového sáčku nebo uzavíratelné krabičky, čímž prodloužíte jejich svěžest až na dva týdny.
Udržujte papriky suché; vlhko může způsobit jejich hnilobu.

UmístěníDoporučené baleníDoba čerstvosti
Lednice (dole)Plastový sáček, box1–2 týdny

Postup zamražení papriky

Papriky nejprve důkladně omyjte, rozkrojte a odstraňte semínka i vnitřní části. Nakrájejte je na menší kousky podle toho, jak je budete později využívat. Kousky rozložte v jedné vrstvě na plech a dejte na chvíli do mrazáku – předejdete tím jejich slepení. Po předzmrazení je vložte do vhodných mrazicích sáčků nebo uzavíratelných nádob.

Tip: Takto připravené papriky lze později využít do polévek, omáček nebo na pizzu.

Jak papriky správně sušit

Chcete-li papriky usušit, začněte tím, že je omyjete, odstraníte semínka a nakrájíte na úzké proužky. Poté je rozložte v jedné vrstvě do sušičky nebo na plech a sušte při teplotě kolem 50 °C po několik hodin. Hotové proužky musí být křupavé a bez vlhkosti. Suché papriky můžete později rozemlít a používat jako koření.

sušené papriky červené na černém pozadí - způsob, jak zpracovat papriky na zimu

Jak si připravit papriky do nálevu

Pro domácí nakládání paprika stačí papriky omýt, nakrájet na menší kousky nebo proužky a vložit do sterilizovaných sklenic. Připravte sladkokyselý lák z vody, octa, cukru a soli a dochuťte ho například česnekem, hořčičnými semínky, bobkovým listem nebo celým pepřem. Horkým lákem přelijte papriky a ihned dobře uzavřete.

Tip: Uchované papriky vydrží v chladu několik měsíců a využití najdete například ve studených salátech, sendvičích nebo jako chuťovku k jídlům. Další inspiraci najdete například v této sbírce postupů.

SurovinaMnožství na 1 litr nálevu
Voda700 ml
Ocet300 ml
Cukr70–100 g
Sůl1,5 lžičky
Koření (dle chuti)dle potřeby

Jak zpracovat papriky na zimu zavařením

Pro konzervaci paprik můžete využít různé způsoby, například výrobu omáček, salsy nebo grilovaných paprik v oleji. Nejprve papriky omyjte, zbavte je jadérek a nakrájejte je na kousky. Smíchejte je s dalším vhodným kořením či zeleninou – často se používá rajče, cibule a česnek.

Hotovou směs ihned naplňte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete. Sklenice zpracujte pomocí tepelné sterilizace (například ve vodní lázni). Takto připravené domácí konzervy vám bez problému vydrží ve spíži i více sezón – další tipy nabízí i detailní postup pro zavařování paprik.

Jak udělat domácí paprikové pesto

Pro přípravu paprikového pesta budete potřebovat tyto suroviny:

  • pečené červené papriky
  • stroužky česneku
  • olivový olej
  • parmezán
  • ořechy dle výběru (například piniové nebo vlašské)
  • sůl
Přečtěte si také:  Keto dieta: Potraviny pro nízkosacharidové stravování

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Výsledné pesto využijete na těstoviny, pečivo nebo jako marinádu na maso.

Domácí paprikové pesto ve sklenici se zapíchnutou lžičkou, okolo olej, česnek, bazalka, červená paprika - způsob, jak zpracovat papriky na zimu

Jak připravit jednoduchou omáčku z paprik

Pro vytvoření paprikové omáčky si nachystejte čerstvé papriky, ocet, česnek, sůl a koření dle vaší chuti. Všechny suroviny rozmixujte do hladka, směs přelijte do hrnce a krátce povařte. Hotovou omáčku nalijte do čistých, vyvařených skleniček.

Tipy pro využití paprikové omáčky:

  • skvělá jako dip
  • ideální na grilovaná masa
  • dochucení salátů a marinád

Papriková omáčka je univerzální a snadná na přípravu.

Jak připravit marmeládu z paprik

Chcete-li zkusit něco neobvyklého, vyzkoušejte paprikovou marmeládu. Nakrájejte červené papriky, smíchejte je s cukrem, kapičkou octa a přidejte špetku chilli pro pikantnost. Směs vařte, dokud nezíská hustou konzistenci. Skvělá volba k sýrům, masu nebo jako originální doplněk sendvičů.

Jak připravit papriky s náplní

Pro přípravu plněných paprik si nejprve očistěte a vydlabejte papriky. Připravte si náplň, například směs mletého masa, rýže, zeleniny nebo sýrů. Plňte papriky a můžete je usadit do pekáče. Pečte v troubě nebo podlijte rajčatovou omáčkou a nechte dokonale změknout.

Tipy na náplně:

  • Mleté maso s rýží
  • Zeleninová směs
  • Sýr a quinoa

Dobrou volbou je servírování s čerstvou bagetou nebo bramborovou kaší. Plněné papriky se hodí i k zamrazení pro pozdější použití. Další návody najdete na stránce o plněných paprikách na zamražení.

Jak připravit domácí paprikový ajvar

Paprikový ajvar snadno připravíte z několika základních surovin: červené papriky, lilek, česnek a pro pikantnější chuť i chilli papričky. Nejprve zeleninu omyjte, osušte a rozdělte na větší kusy. Papriky i lilek rozložte na plech a pečte v troubě na vysokou teplotu, dokud nejsou slupky tmavé a měkké.

Po upečení vložte zeleninu do misky a zakryjte fólií, aby se zapařila. Pak slupky jednoduše stáhnete a odstraníte semínka. Všechny ingredience rozmixujte na jemnou pastu, přidejte sůl, pepř a trochu octa. Směs povařte, dokud nezíská hustou konzistenci podle vaší preference. Výsledek můžete plnit do sterilovaných sklenic a uchovávat na pozdější použití.

Nejčastější otázky

Jak správně nakládat papriky?

Před nakládáním papriky dobře omyjte, zbavte je semen a nakrájejte podle potřeby. Připravte si slaný nebo octový nálev, do kterého můžete přidat i koření jako je pepř, bobkový list či hořčičné semínko. Sklenice důkladně uzavřete a sterilujte pro delší trvanlivost.

Jak připravíte pečené papriky naložené v oleji?

Pečené papriky nejdříve očistěte a opečte v troubě, dokud slupka nezačne tmavnout. Po vychladnutí je oloupejte, odstraníte semena a nakrájejte na proužky. Sklenice naplňte paprikami a zalijte kvalitním olivovým olejem, případně doplňte bylinky jako česnek nebo tymián.

Doporučené způsoby zpracování zelených paprik

Zelené papriky můžete zpracovat na několik způsobů. Oblíbené jsou například čalamády, lečo nebo nakládání do sladkokyselého nálevu. Hodí se také ke grilování nebo do zeleninových směsí na zimu.

ZpůsobKrátký popis
LečoPapriky dušené s rajčaty a cibulí
ČalamádaSměs zeleniny v nálevu
SušeníNakrájené sušené papriky pro pozdější použití

Postup pro domácí paprikovou pastu

Papriky nakrájejte na menší kousky a poduste je na mírném ohni. Po změknutí směs rozmixujte dohladka a případně dochuťte solí či kořením. Horkou pastu naplňte do čistých sklenic a ihned uzavřete.

Uchování čerstvých paprik přes zimu

Papriky můžete skladovat v mrazáku – nejprve je umyjte, očistěte od semínek a nakrájejte na požadované kusy. Takto připravené papriky vydrží v mrazničce i půl roku. Další možností je uchování paprik ve sklenicích po zavaření nebo naložení, což zaručí delší čerstvost. Více informací nabízí návod na zmražení paprik.

Co dělat s větším množstvím paprik ze zahrady?

Pokud máte velkou úrodu, doporučujeme papriky nakrájet a zamrazit nebo je zpracovat do různých omáček, past, čalamád a leča. Lze je také sušit nebo sterilovat. Rozmyslete si, v jaké formě je budete přes zimu nejčastěji využívat, a podle toho zvolte ideální způsob zpracování.